Black Friday je tu! Využij jedinečnou příležitost a získej až 80 % znalostí navíc zdarma! Více zde
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.
BF extended 2022
Avatar
Adam Ježek
Tvůrce
Avatar
Adam Ježek:2.9.2014 10:45

Zdtavim,
jak lze v C# zjistit, zda má číslo desetinné místo? Stačí mi jen vracet true/false jestli tam je, kolik na desetinnym je mě už nezajímá.
Díky.

Odpovědět
2.9.2014 10:45
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Michal Štěpánek:2.9.2014 10:46

Stačí zjistit, jestli obsahuje desetinnou čárku nebo tečku...

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 10:46
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
coells
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
coells:2.9.2014 11:12
public static bool HasFraction(double value, double epsilon = 1e-15)
{
    var abs = Math.Abs(value);
    var fraction = abs - Math.Floor(abs);
    return fraction > epsilon;
}
 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 11:12
Avatar
Adam Ježek
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Michal Štěpánek
Adam Ježek:2.9.2014 11:51

Takze preparsovat na string a zjistit jestli obsahuje? Vypadáto jednodussi nez od coells :D

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 11:51
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
coells
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
coells:2.9.2014 12:03

Tak schválně, jak rychle zjistíš, že to přes string nepůjde. :-)

 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:03
Avatar
mara
Člen
Avatar
mara:2.9.2014 12:24
public static void main(String[] args) {
       double d = 5.47;

       int i = (int)d;
       if(i == d){
           System.out.println("neni desetine");
       }


       }
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:24
Co na srdci, to na Facebooku
Avatar
mara
Člen
Avatar
mara:2.9.2014 12:26
public static void main(String[] args) {
       double d = 5.74645;

       int i = (int)d;
       if(i == d){
           System.out.println("neni desetinn=e");
       }else{
           System.out.println("je desetinn0");
       }


       }

udělal bych to takto nějak, ale coells to má lepší :)
Můžeš si vybrat :)

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:26
Co na srdci, to na Facebooku
Avatar
mara
Člen
Avatar
mara:2.9.2014 12:31

Aha ale musíš si to přeďelat do C# já to mám v Javě, ale to by mělo být podobný

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:31
Co na srdci, to na Facebooku
Avatar
Adam Ježek
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na coells
Adam Ježek:2.9.2014 12:32

momentalne sem ve skole, takze asi az odpoledne, ale cislo by melo jit prevezt na string ( pokud sem diky arduinu nezapomel na c#, ale tam to de) a pak jenom

if( string.contains("."))

, nebo snad ne? Od coellse tomu mkc nerozumim, takze asi budu kontrolavat jestli souhlasi s prevodem na int

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:32
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
coells
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na mara
coells:2.9.2014 12:37
double d = 2147483648.0

Až to upravíš na long, najdu další protipříklad.

 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:37
Avatar
mara
Člen
Avatar
mara:2.9.2014 12:38
public static void main(String[] args) {
    double d = 6.23;
    String s = String.valueOf(d);
    if(s.equals(".")){
        System.out.println("je desetinne");
    }


}

teď jsem to zkoušel, ale nejde to :D Já jsem taky myslel, že by to jít mělo, ale vážně nee

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:38
Co na srdci, to na Facebooku
Avatar
mara
Člen
Avatar
mara:2.9.2014 12:38
public static void main(String[] args) {
    double d = 6.23;
    String s = String.valueOf(d);
    if(s.equals(".")){
        System.out.println("je desetinne");
    }


}

teď jsem to zkoušel, ale nejde to :D Já jsem taky myslel, že by to jít mělo, ale vážně nee

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:38
Co na srdci, to na Facebooku
Avatar
STP
Člen
Avatar
Odpovídá na mara
STP:2.9.2014 12:55

Jen dotázek :)
Funkce s s.equals(".") nemusí fungovat vždy. Desetiná tečka (čárka) se bere podle lokalního nastavení win. Je to tak i zde? ;)

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 12:55
Když umřít, tak online!!!
Avatar
mara
Člen
Avatar
mara:2.9.2014 13:03

Óoo :) Tak to jsem nečekal :) :D že já s mojím skillem poradím někomu, kdo toho umí mnohem víc :) :D

Nahoru Odpovědět
2.9.2014 13:03
Co na srdci, to na Facebooku
Avatar
STP
Člen
Avatar
Odpovídá na mara
STP:2.9.2014 13:10
return  ((Math.Abs(d) - Math.Abs(Math.Truncate(d))) > 0);
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 13:10
Když umřít, tak online!!!
Avatar
Jan Vargovský
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na coells
Jan Vargovský:2.9.2014 14:32

Btw, epsilon najdeš i jako kontantu uvnitř double.

public const double Epsilon = 4.94066e-324;
 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 14:32
Avatar
coells
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
coells:2.9.2014 14:38

To je něco jiného.

double.Epsilon vyjadřuje nejmenší kladnou hodnotu, kterou lze reprezentovat. Můj epsilon vyjadřuje práh rozlišitelnosti dvou čísel.

 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 14:38
Avatar
Jan Vargovský
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na coells
Jan Vargovský:2.9.2014 14:47

Jo, už chápu proč tam máš zrovna 1e-15.

 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 14:47
Avatar
Adam Ježek
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na mara
Adam Ježek:2.9.2014 17:07

Ten skill tady není úplně přesnej. každej umí něco jinýho a za to ho má. Klidně se tady může stát, že někdo kdo má maximální skill se tu jednou objeví a bude potřebovat poradit s úplnými základy. Třeba já ten můj mám za Arduino, co se C# týče, tak za něj toho moc nemam :D

Editováno 2.9.2014 17:08
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 17:07
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
Ľuboš Čurgó
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Ľuboš Čurgó:2.9.2014 23:04
static bool ReturnStatus(double number)
{
    if (number % Convert.ToInt32(number) == 0)
    {
        return true;
    }
    return false;
}
Editováno 2.9.2014 23:06
 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 23:04
Avatar
Jan Vargovský
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Ľuboš Čurgó
Jan Vargovský:2.9.2014 23:23

Zkoušel jsi to vůbec?

 
Nahoru Odpovědět
2.9.2014 23:23
Avatar
Ľuboš Čurgó
Tvůrce
Avatar
 
Nahoru Odpovědět
3.9.2014 0:04
Avatar
Jan Vargovský
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Ľuboš Čurgó
Jan Vargovský:3.9.2014 1:23

Zkus si třeba 0, 2147483648, -2147483649.

 
Nahoru Odpovědět
3.9.2014 1:23
Avatar
Odpovídá na Adam Ježek
Matěj Kripner:3.9.2014 16:32

Dělám v Javě, ale nešlo by to takto?

boolean desetinne = (int) testovaneCislo != testovaneCislo
 
Nahoru Odpovědět
3.9.2014 16:32
Avatar
Pavel Mazura
Člen
Avatar
Odpovídá na Matěj Kripner
Pavel Mazura:4.9.2014 8:11

Nešlo. Je to stejné jako řešení od mary na začátku. Snad by to mohlo fungovat po zaokrouhlení testovaného čísla, ale to nemám dostatečně otestované (možná by mohl pomoci coels).

cislo = Math.Round(cislo, 15);
      bool desetinne = ((long)cislo != cislo);
Nahoru Odpovědět
4.9.2014 8:11
Vím, že nic nevím.
Avatar
Michal
Člen
Avatar
Michal:10.3.2016 16:10

Zřejmě je už tahle diskuze dávno promlčená, ale řekl bych, že nejlepší řešení nabízí operátor modulo:

if (cislo % 1) != 0)
        MessageBox.Show("Desetinné číslo");
else
        MessageBox.Show("Celé číslo");
 
Nahoru Odpovědět
10.3.2016 16:10
Avatar
Tomáš Brůna
Tvůrce
Avatar
Tomáš Brůna:10.3.2016 16:17

nebo by to šlo takhle (je to v javě) :

float f = 25.50F;
        int a = (int) f;

        if ((f - a) == 0)
            System.out.println("je desetinne");
        else
            System.out.println("neni desetinne");
Nahoru Odpovědět
10.3.2016 16:17
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Tomáš Brůna
Tvůrce
Avatar
Tomáš Brůna:10.3.2016 16:19

tak nic, už jsem našel první chybu :(

Nahoru Odpovědět
10.3.2016 16:19
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Petr Čech
Tvůrce
Avatar
Odpovídá na Michal
Petr Čech:10.3.2016 16:19

Uděláš si extension metodu pro double, takto:

public static class DoubleExtension
{
    public static bool HasDecimal(this double num)
    {
        return num.ToString(CultureInfo.InvariantCulture).Contains(".");
        //CultureInfo je důležité
    }
}

double d= 1.5;
Console.WriteLine(d.HasDecimal());//true
Editováno 10.3.2016 16:20
Nahoru Odpovědět
10.3.2016 16:19
the cake is a lie
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 29 zpráv z 29.