ITnetwork Flashka zdarma C# týden
Akce! Pouze tento týden sleva až 80 % na kurzy C# .NET. Lze kombinovat s akcí 50 % bodů navíc na prémiový obsah!
Brno? Vypsali jsme pro vás nové termíny školení Základů programování a OOP v Brně!
Avatar
Pavol Durco
Člen
Avatar
Pavol Durco:18. března 16:57

Dobry den potreboval by som pomoct s tymto programom chapem podstate no nemozem sa dopatrat k nejakemu jednoduchemu prikladu na jeho pouzitie. Verim ze ak by som videl tvorbu niecoho co bude spustitelne jednoducheho hello world programu v intelliJ tak by som do toho prenikol. Ak tu je niekto koho by som sa mohol cez skype alebo facebook popytat na par veci pripadne by mi pomohol vytvorit jeden dva images bol by som vdacny. Pokial je tu teda niekto kto nema prilis vela prace a moze mi obetovat chvilu svojho casu budem vdacny.

Zkusil jsem: Zatial som len pozeral videa na ktorych to cez prikazovy riadok robia zakazdym inou formou a mam v tom chaos....

Chci docílit: Nakolko sa tento program pouziva v realnych projektoch je nevyhnutnost preniknut do problematiky.

Editováno 18. března 16:59
 
Odpovědět 18. března 16:57
Avatar
Unda
Člen
Avatar
Odpovídá na Pavol Durco
Unda:20. března 10:33

Docker je pomerne nova technologie, ale dost se ve firmach pouziva. Je to vlastne castecny zpusob virtualizace, muzes na nem treba vytvorit server na kterem neco pobezi. Ja osobne jsem ho zatim pouzil u osobich ucelu pro localhost na kterym mi jeli webovky a nebo jako databazy pro MongoDB a i SQL, takze u toho bych doporucil zacit. Nastavit to podle googlu neni az tak tezke :) .. sorry, za havky a carky, je to na mobilu rychlejsi :)

 
Nahoru Odpovědět 20. března 10:33
Avatar
Pavol Durco
Člen
Avatar
Odpovídá na Unda
Pavol Durco:21. března 16:38

Vedel by si mi dat taky kratky tutorial takym stylom ze to povies ako to ty vidis ? cez skajp alebo anydesk alebo nieco ... len par prikladov zostrojit a nejak by som si to spoznamkoval ... lebo mam vazny problem pochopit to s videi :) a velmi by sa mi to hodilo kludne aj teraz cez vikend

 
Nahoru Odpovědět 21. března 16:38
Avatar
Pavol Durco
Člen
Avatar
Odpovídá na Unda
Pavol Durco:21. března 16:41

ak by si teda mal cas posli mi prosim na seba nejaky kontakt ozaj mi bude stacit 100 minut :) mozno budem preteba aj ja nejak prospesny :) moj email je pavol.durco@centrum.sk

 
Nahoru Odpovědět 21. března 16:41
Avatar
Petr
Člen
Avatar
Odpovídá na Pavol Durco
Petr:24. března 21:25

Docker neni uplne nova technologie, ja sem ho poprve zaznamenal pred 4-5 lety. Jedna se o technologii, ktera vyuziva virtualizacnich a izolacnich funkci OS k vytvoreni izolovaneho prostredi (kontejneru).
V porovnani s klasickymi virtualizacnimi technologiemi (VirtualBox, VMWare) je to vyrazne odhlecene, protoze v docker kontejneru nebezi cely OS ale jen mala vrstva, ktera dela izolaci od ostatnich kontejneru a zbytku OS.
Vyhodou je rychlost (kontejner nastartuje z image behem klidne i mene jak 1s), start klasickeho virtualniho stroje s celym OS muze trvat desitky vterin. Take image v dockeru jsou vetsinou vyrazne mensi, protoze image nemusi obsahovat vsechno co normalne obsahuje plnohodnotny image s OS a pak samozrejme pamet, kterou si to veme. Diky temto vyhodam je to vhodna technologie na horizontalni skalovani aplikaci.
Docker jako takovy posledni cca rok zacina ustupovat kubernetesu, nicmene na vyzkouseni si staci nainstalovat klasicky docker.

Nepochopil jsem jak s tim souvisi IntelliJ a Java. Na docker staci obycejny textovy editor a konzole. Pokud jsi mel na mysli hello world v jave v dockeru tak to si nejsem uplne jisty, ze je nejlepsi napad. Musel by jsi v kontejneru mit JDK. Pak by jsi ten program musel kompilovat, jar dat do kontejneru a pustit a i tak by jsi vlastne nic nevyzkousel, pokud by tam nebezel server na nejakem portu. Spis si najdi docker image s nainstalovanym apache nebo nginx, tam si dej nejakou jednoduchou stranku, otevri port a muzes experimentovat. Urcite na to uz nekdo udelal tutorial na youtube, akorat budes muset ovladat anglictinu.

Taky bacha na javu v kontejneru, myslim ze java 9 a nizsi ma problem s detekci volne pameti uvnitr kontejneru, plna podpora kontejneru byla do javy pridana az ve verzi 10 (myslim ze neco bylo uz v 9).

Editováno 24. března 21:25
 
Nahoru Odpovědět 24. března 21:25
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 5 zpráv z 5.