Avatar
Nikol Srničková:18. května 14:31

Ahoj, dělám do školy webovou aplikaci, kde jde o to, že se uživatel přihlásí do systému (konkrétně databáze studentů) a následně může zadat nového studenta a zobrazit seznam zadaných studentů. Nevím, jak tedy udělat kód pro tlačítko "Uložit" aby se údaje někde uložily a následně bych je mohla i zobrazit pomocí tlatíčka "Seznam studentů".
Dokázal by mi někdo s tímto pomoci? Děkuji :)

<%@page contentType="tex­t/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<title>Správné zadání</title>
</head>
<body>
<h1>Databáze studentů školy</h1>
<h4>Náhled do seznamu studentů</h4>
<form action="./Sez­namStudentu" method="post">
<input type="submit" value="Seznam studentů">
</form>
<h4>Zadání nového studenta:</h4>
<form action="./NovyS­tudent" method="post">
Jméno: <input type ="text" name ="jmeno">


Příjmení: <input type ="text" name="prijmeni">


Věk: <input type ="text" name="vek">


<input type="submit" value="Uložit">
</form>
<h4>Odhlášení z databáze studentů</h4>
<form action="./Nove­Zadani" method="post">
<input type="submit" value="Odhlásit se">
</form>
</body>
</html>

 
Odpovědět 18. května 14:31
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Nikol Srničková
Jindřich Máca:18. května 15:12

Ahoj, na začátek mám jednu připomínku a mnoho dotazů.

Připomínka: Používej prosím tlačítko pro formátování kódu. Takhle je to opravdu nepřehledné. Vkládám sem pro jistotu rovnou ten samý kód, ale zformátovaný.

Dotazy: To co jsi sem poslala je převážně HTML kód. V tom se nijak neprogramuje a na to, co chceš, potřebuješ použít nějaký programovací jazyk. Což mě přivádí k tomu, že jsi umístila dotaz do sekce Java. Máme to tedy chápat tak, že chceš danou funkcionalitu naprogramovat v Javě? V jaké edici? Používáš nějaký framework? A mohla by jsi třeba trochu více pospat dosavadní technické řešení? A kam přesně chceš ty data ukládat, do nějaké databáze?

Víc Ti budu já nebo někdo jiný schopen poradit, až si ujasníme tyto věci. ;)

<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE html>
<html>
        <head>
                <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
                <title>Správné zadání</title>
        </head>
        <body>
                <h1>Databáze studentů školy</h1>
                <h4>Náhled do seznamu studentů</h4>
                <form action="./SeznamStudentu" method="post">
                        <input type="submit" value="Seznam studentů">
                </form>

                <h4>Zadání nového studenta:</h4>
                <form action="./NovyStudent" method="post">
                        Jméno: <input type ="text" name ="jmeno">
                        Příjmení: <input type ="text" name="prijmeni">
                        Věk: <input type ="text" name="vek">
                        <input type="submit" value="Uložit">
                </form>

                <h4>Odhlášení z databáze studentů</h4>
                <form action="./NoveZadani" method="post">
                        <input type="submit" value="Odhlásit se">
                </form>
        </body>
</html>
 
Nahoru Odpovědět 18. května 15:12
Avatar
Nikol Srničková:18. května 15:35

Děkuji za připomínku, pro příště už budu vědět. :)

A k dotazům, ano funkcionalitu chci naprogramovat v Javě, webovou aplikaci. Jde o Java EE. V příloze posílám přímo zadání mého úkolu, z toho asi více pochopíte o co jde.
Já se tedy dostala k tomu že uživatel se přihlásí do systému a tam může buď zadat nový údáj do seznamu, zobrazit seznam nebo se ze systému odhlásit. A problém mám s tím že nevím, jak udělat aby se mi ten nový údaj uložit někde do seznamu a taky jak ten seznam poté zobrazit.

 
Nahoru Odpovědět 18. května 15:35
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Nikol Srničková
Jindřich Máca:18. května 16:09

No, to už dává větší smysl. Pro jednoduchost můžou být asi ty data uložena v paměti a loginy uživatelů napevno v kódu. Obecně by ale asi bylo lepší použít nějakou tu databázi.

Dále mě trochu zaráží, že v tom zadání není nic napsané o webové aplikaci. V podstatě se to dá napsat i jako běžná konzolová aplikace v Java SE, ale budiž, web vypadá asi lépe.

Poslední věc, která mě trochu trápí je, že to vypadá jako nějaký domácí úkol do školy. Buďme tedy upřímní, pokud tomu tak skutečně je, tak jste se to museli alespoň do nějaké míry učit. Tím pádem by jsi měla být schopná začít s nějakým řešením a ptát se spíše na chyby nebo nejasnosti. Upřímně si myslím, že celý domácí úkol tady za Tebe nikdo dělat nebude. :-`

A pokud tedy vůbec nevíš jak na to, tak hold budeš muset začít pěkně od začátku a k tomu můžu doporučit místní tutoriál přímo na JEE Java Enterprise Edition, případně pak Java obecně. :)

 
Nahoru Odpovědět 18. května 16:09
Avatar
Nikol Srničková:18. května 23:56

Asi jsme se špatně pochopili. Já samozřejmě nechci abyste mi tady vypsali celé řešení úkolu. Loginy uživatelů a vše ostatní už mám vyřešeno. Jediné s čím si nevím rada a nemohu to ani nikde dohledat je, jakým způsobem mohu uložit údaje které uživatel zadá tak abych je následně mohla i zobrazit. Vím jak to udělat pro jeden údaj, ale nevím jak zařídit aby uživatel mohl do databáze zadat více položek a všechny by se pak zobrazily.:)

 
Nahoru Odpovědět 18. května 23:56
Avatar
Robert Michalovič:19. května 6:34
  1. Nejdřív si musíš vybrat jaký server použiješ (např. GlassFish, WildFly, Jboss , či Tomcat apod..) + zkontrolovat jestli jej tvé IDE podporuje + zkontrolovat kompatibilitu s tvou verzi Java SE.
  2. No a potom která služba to bude na daném serveru provádět. (např. jax-rs, jax-ws, servlets, JSP nebo JSF )

Zde v uvedeném "tutoriálu": :https://www.itnetwork.cz/java/jee na který již ti byl dán odkaz je kombinace GlassFish + JSF a tato kombinace by celý problém měla dokázat. Pro přístup(JDBC) k databázi(tedy za předpokladu že ty údaje jsou v nějaké SQL databázi) se fronted(JSF) nepoužívá ale v tvém případě rychlost vytvoření stránky není podstatná.

Editováno 19. května 6:36
 
Nahoru Odpovědět 19. května 6:34
Avatar
Odpovídá na Robert Michalovič
Nikol Srničková:20. května 18:16

Ano tohle všechno už mám. Jak říkám, jediný problém je, jak naprogramuju aby se data uložili v databázi a následně se dal zobrazit seznam těchto dat.

 
Nahoru Odpovědět 20. května 18:16
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Nikol Srničková
Jindřich Máca:20. května 18:56

Aha, tak to jsem Tě opravdu špatně pochopil, za to se moc omlouvám. :) Každopádně pro práci s databází je zde opět celá sekce Databáze v Javě, kde Tě bude zajímat v zásadě hlavně 3. a 4. díl. Jsou tam ukázky kódu, kde se vybere seznam položek z databáze i kde se něco do databáze uloží. ;)

 
Nahoru Odpovědět 20. května 18:56
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.