Aktuálně: Postihly zákazy tvou profesi? Poptávka po ajťácích prudce roste, využij slevové akce 80% výuky zdarma!
Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se Pythonu

Diskuze: MVC - diakritika

Aktivity (4)
Avatar
Martin Štěpánek :10.11.2015 10:49

Ahoj,
mam menší problém s diakritikou na webu při používání metody MVC. Postupuji přesně podle tutoriálu ( http://www.itnetwork.cz/php/mvc ). Kódování UTF-8 mám nastavený jak v PHP tak i v HTML a přesto se mi na stránce místo písmen s diakritikou, zobrazují otazníky. Nevěděl by někdo jak to napravit? :-)

Odpovědět
10.11.2015 10:49
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Avatar
Vojta Pšenák
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Štěpánek
Vojta Pšenák:10.11.2015 10:58

V jakém editoru to píšeš?

 
Nahoru Odpovědět
10.11.2015 10:58
Avatar
Martin Štěpánek :10.11.2015 11:03

NetBeans :-)

Nahoru Odpovědět
10.11.2015 11:03
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Avatar
katrincsak
Člen
Avatar
Odpovídá na Martin Štěpánek
katrincsak:10.11.2015 17:55
  1. Musíš mít v hlavičce nastavený charset="UTF-8".
  2. musíš mít nastavený samotný soubor ve stejné znakové sadě a tak tedy také na UTF-8 ideálně bez BOM.
  3. Pakliže data čteš z MySQL, tak MySQL mít také nastavenou na UTF8 .

Pakliže je výsledek stále stejný, pak je stále problém v jednom z těch 3 bodů. Nejčastěji bývá v tom souboru jako takovém, že je uloženej třeba ve windows sadě atp..

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
 
Nahoru Odpovědět
10.11.2015 17:55
Avatar
Odpovídá na Martin Štěpánek
Uživatel sítě :10.11.2015 18:47

Je problém při výpisu dat z DB či samotný text v souboru s kódem?

Nahoru Odpovědět
10.11.2015 18:47
Chybami se člověk učí, běžte se učit jinam!
Avatar
Martin Štěpánek :10.11.2015 19:57

Obyčejném textu. Mám to přesně podle tutoriálu. Oboje kódování (přes charset v HTML a PHP přes mb_...) mám. Jinak s kódováním problém nikdy nemám - jen když do složky htdocs nahraji mvc architekturu.

Nahoru Odpovědět
10.11.2015 19:57
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Martin Štěpánek :10.11.2015 20:01

Přikládám screen :-)

Nahoru Odpovědět
10.11.2015 20:01
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Avatar
Odpovídá na Martin Štěpánek
Uživatel sítě :10.11.2015 20:27

A máš všechny soubory i v utf-8?

Edit: Formát souboru s kódem prostě.

Editováno 10.11.2015 20:28
Nahoru Odpovědět
10.11.2015 20:27
Chybami se člověk učí, běžte se učit jinam!
Avatar
Martin Štěpánek :10.11.2015 20:36

Teď to myslíš jak? V index.php mám nastavený

mb_internal_encoding("UTF-8");

a v hlavičce pohledu mám nastavený

<meta charset="UTF-8" />
Nahoru Odpovědět
10.11.2015 20:36
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Avatar
Martin Štěpánek :10.11.2015 20:53

Tak dobrý, nakonec jsem zjistil, že problém byl v NetBeans, který soubory neotevíral v UTF-8 kódování. I přes to děkuji za snahu. :-)

Nahoru Odpovědět
10.11.2015 20:53
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Avatar
katrincsak
Člen
Avatar
Odpovídá na Martin Štěpánek
katrincsak:11.11.2015 18:01

Ten ti ho neotevře, musíš si ho vytvořit. Ale to jak jsem psal výše :)

 
Nahoru Odpovědět
11.11.2015 18:01
Avatar
Odpovídá na katrincsak
Martin Štěpánek :11.11.2015 19:17

No musel jsem si v Netbeans upravit kódování v konfiguraci: http://klient.martinkokes.cz/portal/?p=24

Nahoru Odpovědět
11.11.2015 19:17
Všechno jde naprogramovat, chce to jen čas a chuť...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 12 zpráv z 12.