C# týden C# týden
Pořádné programy s pořádnou klávesnicí zdarma. Více zde
Pouze tento týden sleva až 80 % na C# .NET

Diskuze: OOP a začátečník

PHP PHP OOP a začátečník American English version English version

Aktivity (1)
Avatar
michal Čepelák:6.8.2018 22:57

Zdravím,
je OOP pro začátečníky, když ještě neumí pořádně PHP.¨

Děkuji

 
Odpovědět 6.8.2018 22:57
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na michal Čepelák
David Čápka:6.8.2018 22:59

Není, OOP vyžaduje základy jazyka, tato informace by měla být uvedena na začátku OOP kurzu.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět  +1 6.8.2018 22:59
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Avatar
Petr Čech
Redaktor
Avatar
Odpovídá na michal Čepelák
Petr Čech:6.8.2018 23:05

Teoreticky se můžeš abstraktně učit principy OOP, ale bude ti to úplně k ničemu, protože to nebudeš mít k čemu vztáhnout.

Nahoru Odpovědět  +1 6.8.2018 23:05
the cake is a lie
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:7.8.2018 10:39

Staci, kdyz umis zaklady php. Oop je jen o tom, ze program neskladas po funkcich, ale po celcich, objektech s funkcemi. Delas si v kodu jakysi poradek. No, a pak je zpusob, jak se to zapisuje, priklady se daji najit i v manualu.

Napr, budes mit funkce pro zpracovani csv souboru (textovy soubor s tabulkou). Nacist soubor z disku, zapsat na disk, prevest array do csv, prevest csv na array. Cele to obalis objektem classMojeCsv. A pak to pouzivas jako

$csv = new classMojeCsv;
$data = $csv->readFromFile('soubor.csv');
$array = $csv->csvToArray($data);

A kdyz budes chtit priste pracovat s csv, tak jen zkopirujes vsechno s tou class. Nemusis hledat ve velkem souboru mezi funkcemi, ktere jeste k tomu budes potrebovat...

Editováno 7.8.2018 10:40
 
Nahoru Odpovědět 7.8.2018 10:39
Avatar
michal Čepelák:7.8.2018 21:17

Základy PHP nějak umim trochu mi dělá problém pole, když se použije s databázi, tak mi úplně všechno nejde ale to se tu snažím doučit.

 
Nahoru Odpovědět 7.8.2018 21:17
Avatar
Petr Čech
Redaktor
Avatar
Odpovídá na michal Čepelák
Petr Čech:7.8.2018 23:46

To jsou naprosto fundamentální principy a mechanismy, bez jejich pochopení nemáš příliš šanci pochopit principy a především užitek OOP.

Nahoru Odpovědět 7.8.2018 23:46
the cake is a lie
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:8.8.2018 6:59

Moj pripad bol taky, ze skorej som vedel robit s objektami, ako s polami. Este normalne pole ako-tak, ale viacvrstvove polia som mal niekedy problem preforeachovat. Mne velmi pomahalo, ked som sa so serverom akoby rozpraval. Ked som mal napisat sql query, povddal som si vetu: Vyber stlpce name a password z tabulky users, kde user ID je $id. Potom som to len prepisal do sql: Select name, password from users where id=$id a takto pomalicky sa mi to dostalo do krvi. Podobne to slo aj s objektami

Nahoru Odpovědět 8.8.2018 6:59
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:8.8.2018 9:18

For / Foreach pole neni problem. Pracuje s kazdou vrstvou zvlast.

$x = array(1, 2, array (3, 4)); // kombinovane pole
foreach($pole as $key1=>$value1) -> 0 = '1' | 1 = '2' | 2 = 'array (3, 4)'
foreach($value1 as $key2=>$value2) (spoustis je, kdyz plati is_array($value1)) -> 0 = '3', 1 = '4'

$x = array(array (1, 2, 3, 4));
Tady mas vyhledavani mnohem jednodussi, nepotrebujes podminku, spustis hned dva cykly
for1 -> 0 = '1' | 1 = '2' | 2 = 'array (3, 4)'
foreach($pole as $key1=>$value1) foreach($value1 as $key2=>$value2) {...}
 
Nahoru Odpovědět 8.8.2018 9:18
Avatar
Odpovídá na michal Čepelák
Roman Duchoň:15.8.2018 19:13

Na pole a databázi mi pomáhá klasické echo nebo print_f, když si nejsem jistý a automatické psaní se mi dostává po kůži nějak samo. :)
Ale to už je mimo téma...
Zkus a uvidíš - když to na Tebe bude moc, vrátit o krok se můžeš vždycky. Ale já osobně zbytečně nepřeskakuji.

Nahoru Odpovědět 15.8.2018 19:13
RD
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Odpovídá na Roman Duchoň
Peter Mlich:16.8.2018 12:41

Pridal bych jeste var_dump A mozna pouzit pred var_dump a print_r jeste echo '<pre>';, pokud se to samo uz neformatuje pekne.

 
Nahoru Odpovědět  +1 16.8.2018 12:41
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.