Letní akce PHP týden
Pouze tento týden sleva až 80 % na kurzy PHP. Lze kombinovat s akcí Letní slevy na prémiový obsah!
Brno? Vypsali jsme pro vás nové termíny školení Základů programování a OOP v Brně!
Avatar
Jaroslav Kulovaný:17.9.2017 17:01

Ahoj IT bando,

potřeboval bych prosím trochu nasměrovat. Mám vystudovanou ekonomku, ale vždy mě to více táhlo k IT. Hold jsem byl línej a šel na lehčí školu.

Mám praxi jako controller (hodně excelu + objektové programování ve VBA) a nyní bych rád spíše pracoval jako datový analytik, což je ale práce, kde se neobejdu bez znalosti relačních databází. Pročítám si tutoriál na těchto stránkách (https://www.itnetwork.cz/…ze-a-tabulky) a SQL se mi zdá jako celkem jednoduchý jazyk.

Problém je ale v tom, že jakmile si chci postupy z článku vyzkoušet, narazím na to, že si neumím správně nastavit Visual studio (viz odkaz výše). Stáhl jsem několik verzí a nevím s jakou autor pracuje, různě zkoušel poštelovat vše možné, ale nedokážu se dostat do toho základního layautu, jak je vidět na obrázku v tutoriálu.

Mohl by mi prosím někdo dát nějaký tip, jak to udělat, či odhadnout, s jakou verzí VS autor pracuje?

Také pokud byste měli tipy na užitečnou literaturu, velmi bych to ocenil. Můj cíl je být schopen napojit Excel na účetní či jiný software a pomocí dotazů si již tahat data v nějaké konkrétní podobě.

Díky moc,

Jaroslav

 
Odpovědět 17.9.2017 17:01
Avatar
Odpovídá na Jaroslav Kulovaný
Michal Štěpánek:17.9.2017 20:42

Stáhni si poslední verzi VS 2017 Community, je tam SQL součástí VS (jako LocalDB), pohodlně se s tím dá pracovat a učit se na tom...

Nahoru Odpovědět 17.9.2017 20:42
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Michal Žůrek - misaz:17.9.2017 20:58

I přestože jsem autor článku, tak nevím s jakou verzí jsem v době psaní článku pracoval :D Asi 2013 nebo 2015. V každém případě si určitě stáhni 2017 Community. Mělo by to tam fungovat stejně. V instalátoru si nezapomeň zatrhnout LocalDB a nástroje pro vývoj desktopy .NET (ukazuje screenshot pod příspěvkem). Do "Layoutu" u kterého začíná Screenshot se dostaneš, přes File > New > Project > v levém panelu vybereš Visual C# > Windows Classic Desktop > uprostřed Console App (.NET Framework) > v spodní části vyplníš název projektu a cestu kam to chceš uložit > potvrdíš > pak nabídka View > Solution Explorer > Pravým v aktivním okně Solution Explorer klikneš na druhý řádek od shora (ikona C# s názvem projektu, který jsi zadal v jednom z předchozích kroků) > Add > New item

a jsi tam :)

Lidé, kteří již někdy programovali v C# nebo VB.NET tento postup důvěrně znají.

Kdyby ses někde v postupu ztratil, napiš kde. Jinak hodně zdaru při učení SQL.

 
Nahoru Odpovědět  +1 17.9.2017 20:58
Avatar
Jaroslav Kulovaný:18.9.2017 19:52

Děkuji vám moc za odpovědi a snahu pomoci. Jsem celý den ve vlaku, tak postupy vyzkouším až zítra. Nejnovější Visual Studio (2017) mám již nainstalované, tak ho možná ještě přeinstaluji pokud mi nebude fungovat výše uvedená a hezky podrobně znázorněná cesta. Je možné, že jsem to Local DB ignoroval :)

Děkuji, kdyžtak se ozvu. A pokud ne, tak s jiným problémem ;) Tyto stránky jsou hodně užitečné.

Mějte se,

Jaroslav

 
Nahoru Odpovědět 18.9.2017 19:52
Avatar
Odpovídá na Jaroslav Kulovaný
Michal Žůrek - misaz:18.9.2017 20:29

I desktopové nástroje i Local DB by měly být defaultně zaškrtnuty.

 
Nahoru Odpovědět 18.9.2017 20:29
Avatar
Jaroslav Kulovaný:19.9.2017 7:36

Děkuji, vyzkouším tedy rovnou ten postup.

J.

 
Nahoru Odpovědět 19.9.2017 7:36
Avatar
Daniel Buchar:10. března 20:42

Ahoj,

Zkousim zalozit svoji prvni databasou aplikaci. Bohužel hned na začátku při přidání nového itemu Service based database mi to hlasi tuto chybu. VS Community 2017 i s Local DB mam naistalovane.

Nevite co s tím?

D.

 
Nahoru Odpovědět 10. března 20:42
Avatar
Odpovídá na Daniel Buchar
Tomáš Novotný:10. března 21:43

Ahoj, podle chyby to vypadá na to, že databázová služba není dostupná.
Možné problémy v obecné rovině... nejčastěji se vyskytující

  1. chybná konfigurace serveru (local DB) nebo klienta (VS Community 2017)
  2. služba SQL není spuštěna - třeba díky obsazenému portu
  3. služba není dostupná, protože ji blokuje firewall
  4. služba není dostupná, protože antivir
  5. do DB není dovoleno přistupovat z IP adresy ze které se o to snažíš..

ne všechny body musí platit pro tvůj případ...

Nahoru Odpovědět 10. března 21:43
∞ ... the exact amount of possibilities how to deal with the situation ... so by calm, your solution is one of many
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.