IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

A co Java? Jaké jsou důvody se jí učit v 2021?

Proč Javu milují programátoři po celém světě?

  • Java, známá pro svou bezpečnost, univerzálnost a přenositelnost na libovolný operační systém, se rychle stala (a zůstala) technologií, která změnila pravidla hry a používá se proto dnes v různých zařízeních a odvětvích
  • Java běží na více než 3 miliardách zařízení po celém světě
  • a v neposlední řadě - podívej se na servery s pracovními pozicemi, zadej heslo "Java" a uvidíš tu smršť nabídek práce na vlastní oči

Podívej se na 8 důvodů, proč se má dnes smysl učit Javu.

Důvod č. 1: Jednoduchý rozjezd

Java se vyvinula z jazyků C a C++. Ačkoli Java sdílí některé funkce s těmito jazyky, vyspěla do mnohem přívětivější podoby pro začátečníky. Java například zvládá mnoho zdlouhavých a složitých úloh, jako je správa paměti a ukazatelů. Tím usnadňuje psaní a spouštění pro začínající programátory.

Blog ITnetwork.cz

Java je někdy kritizována pro svou ukecanost a nepružnost. Tyto vlastnosti mohou být pro nové programátory přínosem. Donutí tě pečlivě definovat všechny aspekty tvého kódu. Před spuštěním navíc zkontroluje přítomnost chyb. Je tedy méně pravděpodobné, že noví vývojáři narazí na neznámé chyby za běhu.

Důvod č. 2: Komunita nadevše

Ačkoliv se to někomu může zdát jako zbytečné to tady zmiňovat, je tomu přesně naopak. Komunita je to, co reflektuje popularitu dané technologie a taky množství postupů a návodů, jak se s něčím poprat. Dostat se do slepé uličky, především když se učíte, není nic neobvyklého.

Komunity slouží ke vzájemnému obohacování. Můžeš sdílet řešení k nějakému problému nebo nejnovější postup v té které oblasti. Růst a úspěch jakéhokoli programovacího jazyka závisí na komunitě vývojářů, kteří jsou ochotni sdílet své znalosti. Bez tohoto systému podpory by jazyk jednoduše nepřežil.

Blog ITnetwork.cz

Ať už chceš budovat svou kariéru ve velké společnosti, nebo v novém vzrušujícím startupu, komunita vývojářů Javy bude hrát zásadní roli ve tvém profesním růstu. S Javou budeš mít tisíce vyškolených a zkušených mentorů, kteří jsou od tebe vzdáleni pouhé jedno kliknutí.

Důvod č. 3: Peníze, peníze, peníze

Nebude žádným překvapením, že Java programátoři se v Čechách nemají vůbec špatně. Podle serveru platy.cz se pohybuje platové ohodnocení mezi 60 000- 140 000 Kč.

Podle serveru itbiz.cz se platy přesněji pohybují takto:

  • 50 000 - 80 000 Kč nástupní
  • 80 000 - 120 000 Kč po praxi 3 až 5 let
  • 100 000 - 150 000 Kč po více než 5 letech praxe
Blog ITnetwork.cz

Samozřejmě platy se liší podle regionu a pozice, které programátor dosáhne, ale v žádném případě člověk neprohloupí, pokud do ní zainvestuje. Java je v Čechách velmi oblíbená a drží se zuby nehty na žebříčku nejžádanějších jazyků. Podívej se na servery s pracovními pozicemi. Zadej heslo "Java" a uvidíš tu smršť nabídek na vlastní oči. Podle webu Stack Overflow je konkrétně 5. nejoblíbenějším mezi programátory v roce 2020.

A je zdarma. Tedy pro jednotlivé programátory, kteří chtějí vyvíjet a testovat více méně pro vlastní účely. Pokud přemýšlíš o komerčním použití, poplatek tě nemine.

Důvod č. 4: Můžeš vytvořit opravdu cokoliv

Jazyk Java byl vytvořen v roce 1995 společností Sun Microsystems jako dostupný a nezávislý jazyk na platformě a zabudovatelný do různých zařízení spotřební elektroniky. Společnost Sun Microsystems byla nakonec odkoupena firmou Oracle a Java se stala jejím opravdu cenným majetkem.

Java, známá pro svou bezpečnost, univerzálnost a přenositelnost na libovolný operační systém, se rychle stala (a zůstala) technologií, která změnila pravidla hry a používá se proto dnes v různých zařízeních a odvětvích.

Javu používají společnosti z technologické oblasti, státní správy, financí, zdravotnictví, pojišťovnictví, vzdělávání, výroby, obrany a dalších. Nejčastěji se ve společnostech používá Java pro svou backendovou architekturu. Díky rychlosti a škálovatelnosti však Javu pro své nástroje je vhodná i pro začínající firmy s úmyslem se pořádně rozrůst v co nejkratším čase.

Příkladem budiž webová stránka Ministerstva vnitra ČR:

Blog ITnetwork.cz

Důvod č. 5: Je všude

Společnost Oracle odhaduje, že Java běží na více než 3 miliardách zařízení po celém světě - více než kterýkoli jiný jazyk. Je to prakticky všudypřítomný jazyk, který se používá v zařízeních, jako jsou chytré telefony, automobily, lékařské přístroje a elektronické čtečky.

Používají ji také nejznámějších internetoví giganti:

  • eBay
  • Amazon
  • Linkedin
  • Facebook
  • Google
Blog ITnetwork.cz

Důvod č. 6: Má bohaté API

Java má bohaté rozhraní pro programování aplikací (API), které zahrnuje mnoho javovských tříd, balíčků, rozhraní atd. To je užitečné pro konstrukci aplikací, aniž byste nutně museli znát jejich vnitřní implementace.

Java má především tři typy API, tj.:

  • oficiální jádro Java API
  • volitelné oficiální Java API
  • neoficiální API
Blog ITnetwork.cz

Používá se například v technologiích pro zpracování velkých objemů dat, na webových stránkách elektronického obchodu, v platformách pro vysokofrekvenční finanční obchodování a ve vědeckých aplikacích.

Stojí za službou Gmail. Je dokonce i v roveru Curiosity na Marsu.

Android

Android je všude. V 2. čtvrtletí roku 2018 obsahoval trh s chytrými telefony neuvěřitelných 88 % zařízení, na kterých běží Android. Toto číslo neustále stoupá na úkor ostatních operačních systémů pro mobilní zařízení (iOS a další). Android je tedy jeden z nejrychleji rostoucích OS, což dokazuje i rychlost, s jakou vychází nové verze tohoto systému.

Blog ITnetwork.cz

Pokud se ale bavíme o Android zařízeních, nemusí se vždy jednat o chytrý telefon. Android najdeme i na tabletech, televizích, set-top boxech, Google TV a hodinkách. Dokonce se pracuje i na Android automobilech.

Webové aplikace - Java Enterprise Edition

Java Enterprise Edition by se dalo přeložit jako podniková edice Javy. Název je poněkud zavádějící a to hned z několika důvodů:

Lze ji použít pro rozsáhlé webové aplikace. V praxi je JEE asi nejrozšířenější podniková technologie, používá ji obrovské množství velkých firem a zahrnuje v sobě velké množství různých pokročilých technologií, ze kterých se výsledná aplikace skládá. Jedná se o opravdu robustní řešení, které uspokojí poptávku po náročných aplikacích jako velké státní registry, bankovní aplikace a podobně.

Framework - Spring a Spring Boot

Jedná se o javovské frameworky. Spring Boot je v současné době nejpoužívanější framework pro tvorbu webových stránek v Javě.

Rozdíly?

Pravděpodobně jste slyšeli o Java frameworku Spring. Lidé si často myslí, že Spring a Spring Boot je úplně to samé, jen se používá "Spring" jako zkácený název. Nejedná se ovšem o totéž.

Spring jako takový je framework, který slouží pro jednoduchý vývoj webových aplikací v Javě. Poskytuje nám spoustu funkcí, které nám ulehčí život a několik tisíc řádků kódu.

Spring Boot je nadstavba Springu. Implementuje tedy veškeré funkce Springu, ale ještě k tomu nám poskytuje jednu velkou funkci navíc, která nám tvorbu projektu velice zrychlí a usnadní. Spring Boot má totiž v sobě server Tomcat, který nám při spuštění projektu vytvoří server, který nastaví přístupný pro prohlížeče.

Blog ITnetwork.cz

Rozdíl je tedy v tom, že jen ve Springu bychom museli nastavovat server sami, zatímco Spring Boot ho za nás nastaví. Opět ušetříme pár vytrhaných vlasů, nějaký ten čas, nervy a také řádky kódu.

Většinou se využívá Spring Boot i ve firmách, jelikož Spring jako takový je moc složitý na vůbec základní spuštění projektu. Kromě většího objemu dat nás nečeká žádná nevýhoda při zvolení Spring Boot namísto Spring.

Důvod č. 7: Knihovny a nástroje

Knihovny

Máš k dispozici knihovny s otevřeným zdrojovým kódem, které lze kopírovat, studovat, měnit, sdílet atd. V Javě existuje řada knihoven s otevřeným zdrojovým kódem, jako jsou:

  • JHipster
  • Maven
  • Google Guava
  • Apache Commons

...

Blog ITnetwork.cz

Lze je použít k usnadnění, zlevnění a zrychlení vývoje v Javě.

Výkonné vývojové nástroje:

V Javě existuje mnoho integrovaných vývojových prostředí (IDE), která programátorům poskytují různá zařízení pro vývoj softwaru. Výkonná vývojová prostředí v jazyce Java, jako jsou:

Blog ITnetwork.cz

NetBeans

NetBeans IDE. IDE je zkratka Integrated Development Environment (integrované vývojové prostředí) a jednoduše řečeno se jedná o aplikaci, ve které píšeme zdrojový kód a pomocí které potom naši aplikaci testujeme a ladíme. Má české kořeny.

Intellij IDEA

Vývojové prostředí IntelliJ IDEA je produktem české softwarové firmy JetBrains. První verze vyšla už v roce 2001 a od té doby se neustále vyvíjí. Drtivá většina dalších produktů firmy JetBrains je postavena právě na IntelliJ.

Blog ITnetwork.cz

Eclipse

Open source vývojové prostředí. Oproti NetBeans je možno IDE rozšířit pomocí pluginů v UML, HTML nebo XLM. Samotný Eclipse je třeba doplnit tzv. subprojekty, které umožňují integraci a rozšíření do vývojového prostředí i

Důvod č. 8: Maratonec, žádný sprinter

Nováčky často provází strach, že až se konečně technologii naučí, tak si budou moci poplácat po rameni a vrátit se zase do lavice a biflovat se něco jiného.

No, u Javy se ti tohle nestane. V tak rychlém světě, jako je IT, kde mají některé technologie možná i kratší život než má dospělá jepice, je Java držákem, jakým si přejí všichni ostatní být. A s největší pravděpodobností si toto postavení udrží i příští generaci (možná víc).

Blog ITnetwork.cz

Java je považovaná za vstupní bránu k učení se dalších jazyků. Až pochopíš Javu, další jazyky pochopíš už mnohem rychleji a snadněji. Proto je Java často základním programovacím jazykem, který se vyučuje na technologických univerzitách po celém světě. Samozřejmě první jazyk, který se rozhodneš naučit, nemusí nutně předurčovat jazyk, na který se pak budeš specializovat. Informované a strategické rozhodnutí tě připraví na okamžitý i dlouhodobý úspěch.

Blog ITnetwork.cz

Studium všestranného jazyka, kterým Java je, ti otevře dveře k zaměstnání ve všech oblastech rychle se rozvíjející technologické ekonomiky. Chápu, že ne všichni studenti vědí, jakou práci chtějí po absolvování našeho kurzu v jazyce Java, a proto ti poskytneme solidní základ, který ti po absolvování připraví půdu pro široké pracovní příležitosti.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 8.7.2021 19:15
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity