Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

O čem je programování? Odpovídá Mgr. Patrik Valkovič

Patrik Valkovič je stále nadšeným, a podle svých slov, trochu ztřeštěným lektorem ITnetwork. Rád předává své znalosti a zkušenosti dál. Teď je navíc zaměstnaný a vyskytuje se v mladém kolektivu.

Patrik získal magisterský titul na Univerzitě Karlově MFF a bakalářský titul na Fakultě informačních technologií ČVUT. Zkušenosti ovšem získával od útlého věku a fascinace počítači se s rostoucími znalostmi více prohlubovala.

Myslí si, že je IT jen pro mladé? Co říká na rekvalifikace? Mají absolventi těchto kurzů šanci uplatnit se na trhu práce? Kdo vlastně může přestoupit do oboru IT? A jak získává nejnovější informace o technologiích?

Blog ITnetwork.cz

Od Céčka na ČVUT a Matfyz

Kdy tě uchvátil svět IT?

Na základce. Líbilo se mi, že počítači řekneš, co má dělat a on to prostě udělá. Nekecá při tom, neodmlouvá, neříká: ‘Ne, nebudu to dělat.’ Úplně mě to fascinovalo.

Jakým jazykem jsi začínal?

C++

Když tě programování tak bavilo od mladého věku, přizpůsobil jsi tomu i svou studijní cestu?

Po základní škole jsem šel na všeobecné gymnázium. Pak jsem pokračoval na obor Softwarové Inženýrství na ČVUT FIT a v rámci Erasmu jsem studoval Computer a Data Science na University of Helsinki. nakonec jsem studium zakončil oborem Umělé Inteligence na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Proč jsi si vybral právě tyto obory?

Softwarové inženýrství, protože jsem chtěl umět dobře programovat. Computer/Data Science protože jsem si chtěl rozšířit obzory. No a co se týče AI, ta je teď cool a moderní. Navíc je to jedna z oblastí, které se jeden těžko naučí sám pročítáním článků nebo čtením "dokumentace". To byl vlastně i hlavní důvod, proč jsem přestoupil na UK. V té době ještě na FITu umělá inteligence moc rozšířená nebyla.

Měl jsi pocit, že ti kantoři dávají dostatek informací, nebo jsi si je musel dohledávat?

Bakalář byl rozhodně dostatečný a informací bylo více než dost. Na magistru už byl přístup spíš volnější a člověk si musel dohledávat. Na druhou stranu jsme se více zabývali paperama (to jsou vědecké články) a rozebírali jsme i nejnovější technologie staré sotva půl roku.

Proč myslíš, že to tak bylo?

Z mého pohledu mi přišlo, že většina kantorů považuje magistra jen za povinný spojovací můstek mezi bakalářem a doktorátem. Důvod proč mi přišel bakalář těžší je ten, že mnoho lidí pak odchází do praxe a nepokračují ve studiu. Škola se je tedy snaží připravit co nejlépe a to vyžaduje hodně času a úsilí. Ti, co jdou na magistra, pak často pokračují směrem k doktorátu a minimálně v IT oboru vlastně magisterský titul není vůbec důležitý.

Blog ITnetwork.cz

Jaké jsou tvé zkušenosti v IT?

Roky jsem pracoval pro ITnetwork. Ještě v době, kdy to byl Devbook. Vedle toho jsem dělal různé zakázky ve volném čase, například stránky a malé mobilní aplikace. Teď už mám stálé zaměstnání ve Qest Automation, kde pracuji jako back-end developer.

Blog ITnetwork.cz
Ukázka Patrikova projektu

Co používáš za technologie?

Používáme JavaScript a hlavně TypeScript, AWS, PostgreSQL, React, GraphQL, někdy C# a spoustu dalších frameworků a knihoven.

Jak řešíš potíže, se kterými si nevíš rady?

Především se spoléhám na Stack Overflow. Často procházím zdrojové kódy knihoven a prostě mlátím do klávesnice tak dlouho, dokud z toho něco nevypadne. Když to nepomůže, tak už zbývá jen mlátit hlavou do stěny :D Prostě zkouším, debugguji a procházím dokumentaci nebo zdrojové kódy.

Kde si sháníš informace o upgradech technologií, nebo se učíš nějakou zbrusu novou?

Shánět je asi silné slovo. Teď hlavně doháním, co po mně chtějí v práci. Ale většinou si pročítám oficiální dokumentaci. Ta by měla být nejpřesnější a nejaktuálnější. Rád si přečtu i nějaké zajímavé články, něčí pohled a rady, ale není to pro mě výchozí. Většinou je u oficiální dokumentace i nějaký quick start tutoriál, který má kolem 5 stran a má rychle provést základy. To mi přijde nejužitečnější při objevování nových technologiích.

Jakou bys dal radu začínajícím programátorům (jakéhokoliv věku)?

Jděte do toho a zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Žádný učený z nebe nespadl a čtením se programovat nenaučíte!

Blog ITnetwork.cz

Jděte do toho a zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Žádný učený z nebe nespadl a čtením se programovat nenaučíte!

Lektorství

Jak jsi se dozvěděl o ITnetworku?

Před dávnou dobou, už si ani nepamatuji kolik je to let. Hledal jsem nějaký tutoriál, tuším že právě na programování v C. To jsem se nějakou dobu učil a potom jsem začal s SDL (knihovna pro 2D grafiku v C). Přišlo mi to zajímavé a napsal jsem o SDL asi 13 článků. Tím to celé začalo. Pak jsem pracoval na lekcích Céčka a C++. Dal jsem se dohromady s Jindrou Mácou, který psal Nette. Spolupracovali jsme tehdy poměrně úzce. Když začaly prezenční kurzy, byl hlavním lektorem a já mu dělal pomocného mentora. Potom co Jindra přestal stíhat, přebral jsem to po něm. Především Nette.

Učíš i něco jiného?

Především jsem u rekvalifikací. Občas učím JavaScript od A do Z. Pak sem tam základy programování, OOP a Moderní Webdesign.

Doporučil bys ITnetwork a proč?

Je to největší portál, co v Česku lze najít. Je zde spousta kvalitních článků, na kterých jsem vlastně začínal i já. Není to něčí blogísek. Je to propracované a promyšlené.

(ITnetwork) Je to největší portál, co v Česku lze najít. Je zde spousta kvalitních článků, na kterých jsem vlastně začínal i já. Není to něčí blogísek. Je to propracované a promyšlené.

Jak vypadá tvůj pracovní den?

Přijdu do práce a zapnu notebook. Další rituál je zajít si pro kávu. Potom většinou vyřizuji věci z předchozího dne. Zprávy, nové pull requesty a podobně. Potom opravuji chyby z předchozího dne, co mám u svých pull requestů. V naší firmě si navzájem děláme code review. Já něco naprogramuji a minimálně 2 lidé se na to musí podívat a můžou k tomu napsat poznámky. Pak to buď opravuji, nebo se s nimi dohaduji, že nemají pravdu :D

Máte mladý kolektiv?

Většinou ano. Hodně lidí je tam v mém věku. Můj team leader je vlastně o pár týdnů mladší než já.

Jsou to většinou vysokoškoláci jako ty?

Řekl bych, že je to tak půl na půl. Někteří kolegové ještě dodělávají školu.

Jak by ses popsal jako lektor? Jsi autoritativní nebo přátelský?

Asi ztřeštěný :-) Ne, myslím, že přátelský. Na vysoké škole jsem měl učitele, který byl hrozně hyperaktivní a před tabulí celou hodinu poskakoval a šermoval rukama. Asi toho trochu na mně taky ulpělo a myslím, že teď vypadám dost podobně.

Já se především snažím předat společně se znalostmi i zkušenosti a rady, jak se reálně v praxi programuje.

Blog ITnetwork.cz

Co tě baví na programování?

Že mám v rukách veškerou moc a co napíšu, to se taky stane. Potom i rád řeším problémy. Líbí se mi, že se můžu soustředit na jednu věc a tu dělat. Neřešit blbosti okolo.

A na lektorování tě baví co?

Rád se setkávám s lidmi, kteří se o programování upřímně zajímají. Asi na základce nebo na střední bych učit nemohl. Je vidět, že na kurzech lidé chtějí být, nikdo je nenutil. Rád jim předávám znalosti a zkušenosti.

Rád se setkávám s lidmi, kteří se o programování upřímně zajímají. Asi na základce nebo na střední bych učit nemohl. Je vidět, že na kurzech lidé chtějí být, nikdo je nenutil. Rád jim předávám znalosti a zkušenosti.

Je podle tebe IT jen pro mladé?

Nemyslím si. Starší programátoři vyrůstali a učili se na úplně jiných technologiích, než jaké jsou dnes. Myslím, že ve vývoji mobilních a webových aplikací, kde jsou teď nejnovější technologie, mají trochu nevýhodu. Řekl bych, že mají často tradičnější přístup, to se zase hodí bankám a podobně. Určitě si každý najde svoje místo a IT rozhodně není jen pro mladé.

Jakou mají šanci se uplatnit rekvalifikanti na trhu práce?

Každý má šanci uplatnit se na trhu práce. Ajťáci brutálně chybí. Kdykoliv se s někým bavím, a je úplně jedno, co vystudovali, tak pracují v IT.

Blog ITnetwork.cz

Ten kurz je dobrým úvodem na juniorní pozici. Chce to ale při tom budovat nebo získávat praxi. Jak už jsem říkal, bez reálného psaní kódu a zkoušení to nepůjde. Programování je nutné si osvojit. Programování je o programování, ne o čtení dokumentace nebo článků.

Na kurzech je i poznat, kdo se doma poctivě připravuje a zkouší si dělat cvičení. Ti ostatní jsou často ztracení a neví, co se po nich vlastně chce.

Dostáváš občas otázky: který jazyk je nejlepší, jak začít programovat a tak?

Nedostávám. Jenom na fóru. Tam vždy napíšu, že záleží, co chce každý dělat. Každý jazyk vyniká v určité oblasti. Pro AI je to Python, pro weby je to teď JavaScript, pro Windows je to C#. Ale zkušenosti v programování jsou přenositelné. I když člověk začne s nějakou technologií, není problém přeskočit.

Kdo je tvým vzorem?

Jindra Máca. Má neuvěřitelný přehled. Přišlo mi to vždycky úžasný. Jeden den dělá něco a druhý může jít dělat něco jiného.

Jaké jsou tvé koníčky?

Hra na kytaru, zpěv, čtení knih, sauna, sem tam nějaký ten sport.

Další články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 18.10.2021 19:23
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity