ITnetwork Flashka zdarma C# týden
Akce! Pouze tento týden sleva až 80 % na kurzy C# .NET. Lze kombinovat s akcí 50 % bodů navíc na prémiový obsah!
Brno? Vypsali jsme pro vás nové termíny školení Základů programování a OOP v Brně!

Diskuze: Tvorba Informačního systému - jaký jazyk je nejvhodnější?

Aktivity (1)
Avatar
Martin Patočka:31. května 23:29

Ahoj, přemýšlím, o případné bakalářské práci a možná i menšího start-upu. Rád bych přišel přišel s nějakým intuitivním informačním systémem pro firmy nebo školy.
Můžu se zeptat, jakými nástroji/progra­movacími jazyky by bylo nejlepší systém udělat?
Děkuji moc za jakoukoliv odpověď! :)

 
Odpovědět 31. května 23:29
Avatar
DHPICO
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
DHPICO:1. června 1:34

Jelikož můžeš v opravdu velkém množství programovacích jazýků vytvořit IS, tak ti nelze odpovědět jednoduše, protože jsi to nijak moc nespecifikoval :)
předpokládám, že to tedy chcem programovat sám, takže by bylo fajn asi zmínit co již umíš, zda přeferuješ intepretované nebo kompilované jazyky, protože to v některých napíšeš rychleji, ale naopak to bude třeba pomalejší následně pokud nebudeš schopen to na infrastruktuře správně škálovat, jiné technologie ti s tím pomůžou nebo dokonce řeší většinu za tebe, ale nemusí to být přesně stylem jak chceš ty a prostě hrozně moc dalších kriterií tu je, takže nelze jen říct co je pro tebe nejvhodnější :)

já osobně nejvíce teď dělám v Node.js, ale to je jen výstřel do tmy pro tebe, protože konkrétně já mám rád JS a asynchroní svět s non blocking I/O, které je single thread a napíšu si hlavní proces, který následně bude rozhazovat requesty mezi podprocesy, těžo říct zda by se to líbilo i tobě z toho co jsi napsal :)

Editováno 1. června 1:34
Nahoru Odpovědět 1. června 1:34
Požehnáni budíš oráj
Avatar
DHPICO
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
DHPICO:1. června 1:46

nejprve si ujasni co vše to má umět ten tvůj IS, následně pro koho chceš mířit konkrétně, je totiž důležité znát technologické prostředí klienta a od toho se odvíjet jaké technologie použiješ ty, zapřemýšlej zda to není overkill (př použít Oracle databázi) a pak si řekni, zda to vůbec stihneš, protože asi každý si myslel, jak skvéle by bylo programovat Áčkové hry, ale když pak vidíš kolik tisíc/desetitisíc hodin to zabere, tak zda na to chceš vsadit pokud na to nemáš budget, zkušenosti a tým ostřílených lidí, já osobně jsem jako BP měl aplikační server trvalo mi to zhruba 4 tisíce hodin, které jsem tomu věnoval už od konce prváku na vysoký abych to stihl a nebyl to jen žvást, který by neměl hlavu a patu, zároveň už mám dost zkušeností v programování, takže už jsem si prošel ty tisíce hodin programování, kdy to co jsem vytvořil nebylo kvalitní a znovupoužitelné :)

Nahoru Odpovědět 1. června 1:46
Požehnáni budíš oráj
Avatar
DHPICO
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
DHPICO:1. června 1:49

pokud už teď máš v hlavě, že to chceš mít jako business, tak se podívej na to, co už na trhu je, abys nevynalézal kolo, které tu už existuje, ale přišel buďto s něčím novým a nebo zda jsi schopen udělat to samé co konkurence, ale lépe. Oni do toho jistě už dali desítky či stovky milionů a určitě to není one man show :)

Nahoru Odpovědět 1. června 1:49
Požehnáni budíš oráj
Avatar
DHPICO
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
DHPICO:1. června 1:59

jo a jinak naše firma již nabízí jak tvorbu zakázkového SW pro velké korporace jako je třeba Česká Spořitelna, tak i standardní řešení, které až neuvěřelné moc upravitelné i lajkem přesně pro potřeby konkrétní firmy, v poslední době zároveň třeba i cílíme přímo na školy, kterým nabízíme jak systém pro správu webových stránek škole, jejich interní informační systém, který integruje systém na tvorbu kurzů pro vzdělávání, které následně používají studenti jak ve vyuce, tak pro testy jejich znalostí s vyhodnocením a tak dále

co tím chci říct?
je potřeba vymyslet něco, jak i takovéto firmy porazit, a přesvědčit, že tvoje řešení je lepší než od leaderů na trhu když v tom chceš dělat business :P

Nahoru Odpovědět 1. června 1:59
Požehnáni budíš oráj
Avatar
Odpovídá na DHPICO
Martin Patočka:1. června 6:47

Ahoj, děkuji moc za odpověď! :)
Napadlo mě spíš udělat nějaké řešení pro střední nebo základní školy, protože mi přijde, že ty jejich systemy jsou jak z 90. let a spíš způsobují deprese, navíc by mohli mít i vtší kontrolu rodiče například. Objektově jsem programoval v C++, ale v tom bych to úplně neviděl, spíš bych se chtěl vydat cestou C#, trochu jsem se v něm už učil, ale není to nic moc. Dá se říct, že zkušenosti s většími projekty moc nemám, jsem na konci prváku na vysoké škole.

 
Nahoru Odpovědět 1. června 6:47
Avatar
Luboš Běhounek Satik
Autoredaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
Luboš Běhounek Satik:1. června 11:03

C++ bych už dneska moc netahal, pokud to vážně není nutný, C# ho ve spoustě věcí překonává.

Nahoru Odpovědět  +1 1. června 11:03
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek Satik
Martin Patočka:1. června 11:40

Viděl bych to úplně stejně, C++ jsme měli na škole, ale taky se mi do něj moc nechce, zvlášť i kvůli tomu webu.
Takže myslíš, že C# není špatná volba?

 
Nahoru Odpovědět  +1 1. června 11:40
Avatar
Luboš Běhounek Satik
Autoredaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
Luboš Běhounek Satik:1. června 12:45

S C# rozhodne nic nezkazíš, jen bych už začal asi rovnou se učit .NET core.

Nahoru Odpovědět  +2 1. června 12:45
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
Avatar
Martin Patočka:1. června 17:25

Super, nabízí se tu na ITnetworku nějaký tutoriál, od kterého bych se mohl ze začátku trochu odpíchnout?

 
Nahoru Odpovědět 1. června 17:25
Avatar
Filip Němeček
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Patočka
Filip Němeček:1. června 17:52

V ASP.NET Core je tu dost hezký tutoriál pro e-shop https://www.itnetwork.cz/…/core/e-shop Není to úplně IS, ale určitě ti do začátku pomůže a dost důležitých konceptů pro IS se naučíš :-)

 
Nahoru Odpovědět  +1 1. června 17:52
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 11 zpráv z 11.