IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Proč je JavaScript nejžádanější technologií 2021?

JavaScript se dříve používal výhradně k vytváření interaktivních webových stránek. Později se dostal i na serverovou část aplikací, kde nejčastěji obstarává práci s daty.

Pokud se zamyslíš nad základním složením webové stránky, máme zde jazyk HTML, který popisuje a definuje základní obsah a strukturu webové stránky. Dále máme CSS, který říká prohlížeči, jak má být tento obsah HTML zobrazen - určuje například barvu a písmo. Pouze pomocí HTML a CSS získáme webovou stránku, která vypadá dobře, ale ve skutečnosti toho moc neumí.

JavaScript oživuje webové stránky různými funkcemi. Je zodpovědný za prvky, se kterými může uživatel interagovat. Například rozevírací nabídky, modální okna a kontaktní formuláře. Používá se také například k vytváření animací, přehrávačů videa a interaktivních map.

Je všestranný

V současné době je JavaScript univerzálním programovacím jazykem - to znamená, že se používá napříč celým softwarovým stackem - vyskytuje v různých částech aplikace. Nejčastěji se používá na straně klienta (tzv. frontend) pomocí frameworků Angular nebo React. Navíc od doby, kdy se na scéně objevil Node.js, spousta lidí používá JavaScript také na straně serveru (tzv. backend). Při front-endovém použití se kód JavaScriptu čte, interpretuje a spouští ve webovém prohlížeči uživatele. Při back-endovém použití se spouští na vzdáleném počítači.

Blog ITnetwork.cz

Pokud máte o JavaScriptu pochybnosti, je důležité vědět, že od svého vzniku v roce 1995 je JavaScript na webu prakticky všude - a to se pravděpodobně v dohledné době nezmění. Podle průzkumu mezi vývojáři StackOverflow z roku 2020 patří již osmým rokem po sobě mezi trojici nejpoužívanějších programovacích jazyků na světě a většinu času se drží na první příčce. V současné době jej používá 94,5 % všech webových stránek, a přestože byl původně navržen jako jazyk na straně klienta, JavaScript se nyní dostal i na mobilní zařízení (díky React Native a Ionic) a desktopové aplikace (za pomoci Electronu).

Blog ITnetwork.cz

Znalost JavaScriptu udělá rázem z každého vývojáře horké zboží, protože mu umožňuje vytvořit webové stránky úplně od nuly. A nejen to.

Takže pro pořádek shrnutí:

Zvládnutím tohoto klíčového programovacího jazyka zvládneš obsluhovat uživatelskou část většiny současných aplikací a tvořit servery pro moderní aplikace.

Je žádaný a dobře placený

JavaScript je nejpoužívanějším programovacím jazykem na světě (Stack Overflow's 2021 Developer Survey). Není tedy divu, že je v současné době jednou z nejžádanějších dovedností v oblasti vývoje webových stránek.

Devskiller IT Skills má na své listině trendů pro headhuntery z roku 2020, že 72 % společností hledá odborníky na JavaScript.

Ve své nejnovější zprávě pro rok 2020 HackerRank uvádí, že JavaScript je nejoblíbenějším jazykem, který personalisté hledají u kandidátů na webové vývojáře.

Blog ITnetwork.cz

Kvalifikované vývojáře JavaScriptu hledají například společnosti Amazon, Google, Netflix, PayPal a mnoho dalších technologických gigantů. Poptávka po vývojářích JavaScriptu se každým dnem zvyšuje, a pokud jste v tomto jazyce zběhlí, můžete najít pracovní příležitost v různých oborech.

Blog ITnetwork.cz

Pohádkové platy

Odborníci na JS jsou také velmi dobře placení.

Blog ITnetwork.cz

V České republice se můžete na začátku setkat s nástupním platem průměrně s 50 000 - 70 000 Kč za měsíc. Na vedoucích pozicích pak vypracovat klidně na 140 000 Kč.

V USA se roční plat pohybuje průměrně kolem 111 953 dolarů, což je zaokrouhleně 201 320 Kč za měsíc. Díky remote pracovním příležitostem je možné pracovat pro zahraniční firmu z Česka.

Zvládnou ho i začátečníci

Skvělé na něm je, že je nainstalován v každém moderním webovém prohlížeči - není třeba nastavovat žádné vývojové prostředí. To znamená, že s JavaScriptem můžeš začít programovat hned! Pokud používáte prohlížeč Google Chrome, stačí kliknout na tlačítko "Zobrazit" a poté z rozbalovací nabídky vybrat možnost "Vývojář". Tam vyberte možnost "JavaScript Console" a můžete začít!

Blog ITnetwork.cz

Jak je to ale s náročností na pochopení? Rozhodně nešlápneš vedle. S minimálním množstvím kódu získáš okamžitou zpětnou vazbu a vidíš výsledky své práce. Není to motivující?

Poskytuje i několik přenositelných dovedností. JavaScript podporuje objektově orientovaný, funkcionální a imperativní styl programování - dovednosti, které lze přenést do jakéhokoli nového jazyka, který se později naučíte. JavaScript ti poskytne zásadní úvod do klíčových principů a postupů, které si s sebou poneseš po celou svou kariéru vývojáře.

Blog ITnetwork.cz

Knihovny a Frameworky

Pokud nechceš při vývoji programu používat "lešení a podpůrné nástroje", nazývá se tento styl programování "vanilkový JavaScript" (= vanilla JS). Je to nativní, na standardech založený způsob programování. Mnohem častěji se ale nevynalézá kolo a stavíš na práci ostatních pomocí tzv. frameworků.

Co jsou to vlastně frameworky?

Framework si můžeš představit jako sadu nástrojů pro tvorbu webových stránek: poskytuje ti strukturu, podle které můžeš pracovat a obsahuje připravené komponenty a nástroje, které ti pomohou vytvořit určité prvky mnohem rychleji, než kdybys je kódoval od začátku sám. Mezi oblíbené frameworky JavaScriptu patří Angular, React, Vue a Node.js.

Blog ITnetwork.cz Blog ITnetwork.cz Blog ITnetwork.cz

Co jsou teda knihovny?

Knihovny jsou menší než frameworky a obvykle se používají pro specifičtější případy. Knihovna JavaScriptu obsahuje sady kódu, které lze volat k implementaci určitých funkcí a vlastností. Představ si, že chceš do svého webu zakódovat určitý prvek. Můžeš napsat například sto řádků JavaScriptu od začátku, nebo můžeš vzít zkrácenou hotovou verzi z vybrané knihovny. Mezi příklady knihoven JavaScriptu patří jQuery, Lodash a Underscore.

Blog ITnetwork.cz

Jak pracují dohromady?

Představ si (už zase), že stavíš dům. Frameworky jsou základy a konstrukce, která zabezpečuje, aby nespadla, dává jí tvar. Knihovny jsou pak hotové doplňky jako třeba nábytek, který si ale nestavíš od základu sám (takže žádná IKEA).

Blog ITnetwork.cz

Závěrem této kapitoly by se hodilo zdůraznit, že ačkoliv tyto nástroje dokáží úžasně zjednodušit a urychlit programátorům práci, mohou neznalému začátečníkovi naopak velmi zkomplikovat život. Je nutné chápat principy základních konceptů frameworků a knihoven. Znalost čistého JavaScriptu (vanilla JS) tě může posunout dál a pravděpodobně této technologii porozumíš lépe, protože se s ní budeš potkávat každý den bez "cingrlátek". Také ti může pomoci lépe se rozhodovat jaký framework vybrat pro tu či onu funkci.

JS komunita: parta co tě vždycky podrží

Starší a zajeté technologie mají několik nezpochybnitelných výhod. Jedna z nich je, že již uplynul nějaký čas, kdy ji lidé mohli používat, potýkat se s problémy, vyřešit je a pak se o ně s celým světem podělit. A tady se ti dokonce nabízí generace oddaných programátorů JavaScriptu. Jako takové záchranné kruhy můžeme uvést QVault na Discordu.

Blog ITnetwork.cz

Každým dnem lidé na různá fóra a stránky přidávají otázky, návody a rady. Například na stránce dev.to najdete každý den hned několik desítek JS příspěvků za den.

Známé příklady webových stránek JavaScriptu

Jestli jsi někdy v životě používal internet, je asi nemožné, že jsi se s ním nesetkal. Především takové stránky, kde se něco rozbaluje, hýbe a obecně je taková velmi vizuální.

Které to tedy jsou?

Blog ITnetwork.cz
  • Google
  • Facebook
  • YouTube
  • Wikipedia
  • Yahoo!
  • Amazon
  • eBay
  • Twitter
  • LinkedIn

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.8.2021 19:05
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity